Hleb je verovatno prva ljudskom rukom stvorena namirnica, poreklom iz vremena prvobitnih zajednica, na šta ukazuju njegovi okamenjeni ostaci stari oko 12.000 hiljada godina pre Hrista pronađeni u pećinama.✅
Kasnije su Egipćani otkrili da ukoliko testu, koje su pripremali mešanjem brašna i vode, dodaju kvasac, hleb postaje mekši i dobija veći volumen. To je u stvari bio recept za prvi moderan hleb kakav se i danas pravi.🍞
Egipćani su bili toliko inovativni da su čak počeli proizvodnju pekarskog kvasca i rafinisanje brašna u cilju uklanjanja „nečistoća“. U hleb su dodavali susam, med i voće.🥖
Ali, kao i mnoge druge namirnice, hleb je u Evropu stigao iz Egipta preko antičkih Grka.👌
Danas je hleb „nasušna potreba”, čiji se sastav neprestano usavršava i obogaćuje, uzdignut gotovo do kulta, ne samo zbog svoje tradicije i nezamenjivosti u ishrani već i time što sve više predstavlja kulturu življenja.🍞
U zemljama Evrope, situacija je drugačija. Na tržištu se nalaze brojne vrste specijalnih hlebova koje zadovoljavaju i najzahtevniju ishranu. Oni su manji po gramaži, ali nutritivno vredniji.
Međutim, i kod nas su promene sve veće i brže. I dok se pre nekoliko godina na tržištu Srbije moglo naći tek nekoliko osnovnih vrsta hleba, danas je stanje mnogo drugačije.🫓
Brojne specijalne vrste hlebova, linije domaćih hlebova, hlebova bez aditiva i E brojeva bitno su promenili sliku na tržištu. Istraživanja pokazuju da se potrošači sve više okreću domaćim hlebovima, kao i da sve više vode računa o sastavu, kvalitetu, ali i benefitima koje hlebovi imaju.🙂
S toga smo i mi proširili svoj pekarski asortiman koji možeš pogledati, a potom poručiti hlebove u većim količinama za svoju proslavu.