Kako je nastao burek? • Pekara Europa

Kako je nastao burek?

Ako niste znali, odgovor na pitanje kako je nastao burek treba potražiti u turskoj kuhinji.✅ 

Šalu na stranu… Ime ‘burek‘ svoje korene vuče od turske reči „bur“ što znači savijati, a može se praviti od sira, mesa, zelja, tikvica, ali i sladak!👌

Turci su svojim osvajanjima proširili burek širom Bliskog Istoka i Balkana pa su burek tako počeli da prave i arapski beduini, a preuzeli su ga i Jevreji Sefardi.

Na zapad, burek je dospeo do zemalja Magreba (gde je poznat kao brik), a i do severne Italije, gde su ga opet preneli Sefardi (tamo se naziva burriche i isključivo je punjen slatkim nadevom, poput marmelade od mandarina).

Na Istoku je burek, zahvaljujući Tatarima, pokorio veliki deo bivšeg SSSR-a, dospevši tako posredno i u neke severnoevropske kuhinje.🙂

Burek je sastavni deo gastronomske kulture Balkana. Iako se tradicionalno jede kao užina, uz obavezni jogurt, mlađa populacija neretko ga jede i po povratku iz izlaska. Tada se obično nađe neko ko ima potrebu da obavesti druge da burek može biti samo od mesa, a da su sve ostalo pite.

Jednim delom, zagovornici takve teze su u pravu. Naime, u Bosni i Hercegovini burek je zaista naziv za jelo od vučenog testa punjenog mesom – mlevenim ili seckanim, najčešće spiralnog oblika.✅

Prvi burek u Srbiji

Prvi burek u Srbiji

Na područje bivše Jugoslavije burek dolazi krajem 15. veka kada je u Nišu stvoren recept za „okrugli burek“. Recept za moderni okrugli burek je razvijen 1498. godine i predstavio ga je čuveni turski pekar Mehmed Oglu iz Istanbula.🙂

Niš se tako okitio titulom „pradomovine balkanskog bureka“, a od 2004. godine tamo se održava i manifestacija Buregdžijada, na kojoj je 2011. ispečen najmanji, ali i najveći burek na svetu.  Najmanji je ispečen u pivskom čepu, a najveći je imao površinu od 8 metara kvadratnih i bio težak 200 kg.✅

Nažalost, organizatori nisu imali sredstava da plate put zvaničnicima Ginisove knjige rekorda, koji bi time potvrdili njihov uspeh.

Nakon Niša, pravljenje ovog specijaliteta proširilo se po celoj Srbiji, pa tako i u Subotici.

Mi, Pekara Europa, ovaj specijalitet priprema sa raznim okusima, međ kojima je i ‘Burek urnebes dimljena pečenica‘ koji je ujedno i naš brend. 👌

Komentari su zatvoreni.