Baklava, to zlatno, slasno pecivo koje izaziva zavisnost, nije samo zvezda mnogih svečanih stolova; ona je i istorijski fenomen koji putuje kroz vreme i prostor. Među slatkim delikatesama, baklava zauzima posebno mesto kao pecivo koje je svedok različitih epoha i kultura. Ali, da li ste se ikada zapitali odakle potiče ova kulinarska čarolija i ko je prvi majstor koji je stvorio ovaj slatki simbol kulture i gostoprimstva?
Priča baklave je popločana sa mnogo legendi, mitova i naravno, različitih recepata. Njeni koreni se često pripisuju Osmanskom carstvu, gde je baklava bila omiljeni desert na sultanskom dvoru. Međutim, ako pratimo tragove baklave još dalje unazad, dolazimo do Mesopotamije i čak antičke Grčke. Neki istoričari čak tvrde da je prva baklava napravljena u kuhinjama Vavilona, a recept se prenosio iz generacije u generaciju, usavršavajući se sa svakim novim vekom.
Dakle, dok se spremate da uživate u ovom blogu o baklavi, setite se da svaki zalogaj koji pojedete nosi sa sobom težinu istorije i kulturne raznolikosti.



Putovanje kroz oblike, ukuse i kulture
Putovanje kroz oblike, ukuse i kulture
Nije to samo slatko pecivo; to je svet za sebe, mozaik različitih kultura, tehnika i, naravno, ukusa. U Turskoj, zemlji koja je često sinonim za baklavu, dominira klasični oblik sa slojevima tankih kora i oraha, preliven sirupom od šećera i limuna. Ali, krenite malo istočnije, ka Libanu i Siriji, i naići ćete na baklavu sa pistacijama, bademima i čak ružinom vodom.
U Grčkoj, baklava je često aromatizovana cimetom i karanfilićem, i pravi se sa medom umesto sa sirupom. Bosanska baklava, sa druge strane, odlikuje se slojevima sa malo manje oraha, ali sa više kora, i često se služi sa šoljicom kafe.
Ako krenemo prema Balkanu i dalje prema istoku, baklava može preuzeti oblike spirala, trouglova i čak ptica. Za ljubitelje egzotičnijih ukusa, u nekim varijantama može se pronaći i kokos, suvo grožđe ili čak čokolada.
Da, baklava je svuda oko nas, šarmantno se transformišući kako prelazi granice i osvaja srca (i nepca) ljubitelja slatkiša širom sveta. Dakle, sledeći put kada budete uživali u ovom desertu, setite se da svaki sloj, svaki ukus i svaki oblik predstavljaju delić svetske kulturne tapiserije koja je kao stvorena da nas ujedini.
I dok baklava nastavlja svoje globalno putovanje kroz različite kulture i ukuse, ne zaboravite da u srcu Subotice, u Pekari Europa, možete pronaći pravu, tradicionalnu baklavu koja će vas vratiti korenima ove kulinarske magije. Naša posvećenost autentičnim receptima i vrhunskim sastojcima garantuje da ćete sa svakim zalogajem doživeti ne samo ukus, već i duh tradicije. U Pekari Europa, baklava nije samo desert; to je iskustvo koje obogaćuje dušu i budi sva čula. Dakle, pozivamo vas da nas posetite i uživate u ovoj pravoj maloj rapsodiji ukusa koja će vas, garantujemo, ostaviti bez daha.